Zonnehuisgroep Amstelland

Zonnehuisgroep Amstelland biedt alle vormen van ouderenzorg: revalidatiezorg, kleinschalig wonen, thuiszorg en (intensieve) verpleeghuiszorg. Ouderenzorg is belangrijk in 2030: er zijn steeds meer ouderen met meerdere problemen (multimorbiditeit). Zonnehuisgroep Amstelland denkt op een andere manier na over ouderenzorg en loopt daarmee voorop. Het gaat om een combinatie van ondersteunen, behandelen, voorkomen en overnemen, maar wel met nadruk op het zoveel mogelijk behouden van de eigen regie. ‘We ondersteunen de ouderen bij hun mogelijkheden en helpen hen die mogelijkheden zo lang mogelijk in stand houden’, stelt de adviseur opleidingen. Er is een interne opleidingsafdeling, die de medewerkers (1400 in 2014) bijschoolt en bekwaamt in de benodigde vaardigheden om op deze vernieuwende wijze te werk te gaan.

Zonnehuisgroep Amstelland is in 2001 ontstaan uit een fusie en heeft de volgende locaties: Zonnehuis Amstelveen, Zonnehuis Westwijk, Zonnehof Bovenkerk, De Luwte, ’t Reijgersbosch, Theresia, Menno Simons en Brahmshof. In 2012 kwam daar Zorgcentra De Ronde Venen bij met drie locaties: Gerardus Majella, Nieuw-Avondlicht en Zuiderhof. Sinds 2014 maakt Beth Shalom deel uit van Zonnehuis Amstelveen. Deze locaties bevinden zich in de gemeenten Amstelveen, Amsterdam-Zuid, De Ronde Venen en Ouder Amstel. Zonnehuisgroep Amstelland heeft 1800 cliënten en er werken 1400 medewerkers.

Sinds 2014 staat er alleen gediplomeerd personeel aan de bedden van Zonnehuisgroep Amstelland. De coördinator opleidingen: ‘Ouderen wonen steeds langer thuis, en op het moment dat ze zich bij ons melden, hebben ze complexere zorg nodig. Daarom scholen we veel bij, en strenger dan de wet BIG van ons eist.’

Lees meer over dit project: